AVICENA

Avicena, Abu Ali ibn Sina (980-1037), jedan je u trolistu najznamenitijih liječnika svih vremena (uz Hipokrata i Galena), liječnik, filozof, pjesnik, glazbenik, znanstvenik teoretičar i praktičar medicinskih znanosti, jedno vrijeme i angažiran na državničkim poslovima.
Sa deset godina znao je Kuran napamet, a historičari poput Brockelmana, Sezgina i dr. ističu podatak da je sa osamnaest godina apsolvirao sva tadašnja znanja svijeta (citat: "Pošto mi je nastupila osamnaesta godina života, okončao sam sve znanosti. Bio sam u stanju to učiniti zato što sam posjedovao fascinantnu moć memorije. Danas samo produbljujem to znanje koje sam tada stekao. Poslije toga nijedna znanost nije mi ništa donijela.").
Njegovo djelo  «KNJIGA LIJEČENJA», poznatija kao «KANON», najpoznatija je pojedinačna knjiga u povijesti medicine, koja postavlja standarde medicine u Europi; a kroz nju je Avicena danas poznat kao otac moderne medicine.

Među ostalim, naglasio je utjecaj prehrane, klime i okoliša na zdravlje, preporučavao je testiranje lijekova na životinjama prije redovne uporabe na ljudima.

Pisao je o bliskom odnosu između emocija i tjelesnog zdravlja, te da muzika ima značajan utjecaj na zdravlje pacijenta. Prvi je opisao kao bolest: ljubavnu bol (love sickness) i terapiju: združiti ispaćene ljubavnike! J

«KANON» je u 12. st preveden na latinski i služio je kao temelj zapadne medicinske znanosti te se smatra da je imao uticaja i na Leonarda Da Vincija. «KANON» je do 1650.g ostao medicinska Biblija, duže nego bilo koje drugi medicinski udžbenik do današnjih dana.


 
Izrada web stranica by web dizajn studio & hosting Tatjana