ZAŠTO PUŠITE


UPUTE

 

 

 

 
 

 

ZAŠTO PUŠITE, ZAŠTO TRAŽITI POMOĆ?

Kada povučete dim cigarete, NIKOTIN trenutno dopire do mozga i živčanog sustava te ste nagrađeni osjećajem smanjene napetosti i podizanjem raspoloženja, zahvaljujući dopaminu, neurotransmitoru ugode.

    
U normalnim (zdravim) okolnostima, dopamin se oslobađa u ugodnim situacijama: kada doživljavamo iskustva ljubavi; ili u društvu dobrih prijatelja; ili uspješno završavajući neki teški zadatak ili naposlijetku, gledajući prekrasnu ljepotu u prirodi.


Prekomjerna proizvodnja dopamina zbog pušenja cigareta dovodi do slijedećeg problema: defektnih dopaminskih receptora. Drugim riječima, čak i kada se dopamin proizvodi, živčane stanice su na njega postale neosjetljive, jednostavno više ne reagiraju.

Kao posljedica takvih stanja, nivo dopamina bude toliko nizak od prevelike  stimulacije, da mnogi ljudi dolaze do točke kada su nesposobni postići onaj „vrhunac“ podraživanja živčanih stanica koji su nekada mogli. Često je emocionalno razarujuće oduzimati bilo koju supstancu koja stimulira „vrhunac“, zato što tada nivo dopamina naglo pada, pa se javlja osjećaj kao da napuštamo dugogodišnjeg dobrog prijatelja.

Kada se prestaje pušiti (ili uzimati bilo koja ovisnička supstanca), uobičajene popratne pojave su depresija, napetost, iritabilnost, nesanica i loša koncentracija. Simptomi traju od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, u zavisnosti kako se brzo može oporaviti dopaminski sustav...a takvo stanje vodi do slijedećeg problema, kada se prestane pušiti, a to je dobivanje na težini.

Jer, najlakši način kako stimulirati oslobađanje dopamina jest prejedati se.

Akupunktura je iznimno efikasna metoda kojom se može odviknuti od cigareta, smanjiti popratna nervoza i istovremeno kontrolirati uzimanje hrane.


 
Izrada web stranica by web dizajn studio & hosting Tatjana